maandag 10 juli 2023

Hierden, de Essenburgh


In de zomer van 1996 woonden wij ruim een half jaar in Harderwijk. Wij besloten toen niet op vakantie te gaan (dat stelden wij uit tot een weekje in oktober) maar gewoon de omgeving te verkennen op de fiets. Onze zoon en dochter van, peuters van nog geen twee en nog geen drie jaar achterop.

Wij fietsten lekker de Veluwe over naar dorpjes als Speulde en Staverden (of officieel is dat zelfs een stad) en dronken daar bij kasteel Staverden wat lekkers op het terras. Een andere keer fietsten wij weer naar Bad Hoophuizen naar de speeltuin bij strand en camping, of wij keken bij Hierden bij een ander kasteel de Essenburg met de mooie dierenweide met onder andere nandoe's.

Kasteel De Essenburgh is een kasteel en landgoed in de gemeente Harderwijk, tussen de Hierden en Hulshorst, in Gelderland. Tot 1929 is de naam Essenburg (zonder h) gebruikt. Op de gevelsteen staat het jaar 1652. Er zou echter een middeleeuwse voorganger zijn geweest, hoewel er na archeologisch onderzoek geen enkel spoor van werd gevonden. De bouwer is wel bekend, Johan Coolwagen. Deze liet het bouwen als statussymbool om zich een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe te verwerven. Dit mislukte en Johan Coolwagen moest uiteindelijk het huis aan zijn schuldeisers verkopen....
De architect P.H. van Lonkhuyzen die het Huis te Leuvenum ontwierp heeft dat landhuis in 1921-1923 gebouwd naar eenzelfde ontwerp als De Essenburgh van voor de verbouwing in 1929. Beide huizen waren in de jaren 1920 in het bezit van telgen van het adellijke geslacht Sandberg.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver