vrijdag 13 april 2018

Kievitsbloemen voor ons raam en in onze tuin


Enige jaren geleden: 
Buiten is het er nog net te vroeg voor , maar binnen staat een grote pot kievitsbloemen in bloei.
Als ze straks uitgebloeid zijn, gaat de hele kluit vol bolletjes de tuin in en hopelijk komen ze volgend jaar allemaal weer terug in bloei, maar dan buiten.
De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een plant uit de leliefamilie (Liliaceae). Het is een in het wild in Nederland zeer zeldzaam voorkomend beschermd bolgewas. In België is de plant in het wild uitgestorven. De bloem heeft paars (soms wit) geblokte bloemblaadjes. Het plantje heeft een zeer tere stengel met smalle blaadjes, die een aantal maanden na de bloei afsterft. De planten doen er acht jaren over om in bloei te komen. De zaden zijn relatief groot en verspreiden zich drijvend op het water. De plant is voor z’n verspreiding van de zaden dan ook volledig afhankelijk van overstromingen en een hoge waterstand in de winter.

Het jaar erna in onze tuin:

De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water in Zwolle. Ongeveer 80% van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Van oudsher kwam de kievitsbloem voor in gebieden met klei-op-veen en dan vooral de gebieden die ’s winters onder water stonden. De plant kan erg slecht tegen aanpassingen aan het grondwaterpeil en is op de meeste plaatsen al voor de Tweede Wereldoorlog uitgestorven.
Een bekende verwant van de kievitsbloem is de uit Azië afkomstige keizerskroon (Fritillaria imperialis).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver