vrijdag 29 december 2017

Berk

Als wij vrij zijn en wij hebben extra tijd, om onze hond uit te laten, dan rijden wij vaak naar een plekje wat verder van huis om te wandelen. Vaak is dat bij Hattem, of Heerde, of nabij de Roggebotsluis tussen Kampen en Dronten.

Bij deze plaatsen zijn meerdere plekken, om te gaan wandelen, in Hattem achter de jachthaven, bij de Leemkule, of in Heerde bij de Dellen, Renderklippen, of Ossenberg.

Afgelopen maand zijn wij alweer 2 keer bij de Ossenberg net naast de snelweg geweest. Heerlijk rondje door bos, over een stukje hei en over de heuvel, uitzichten als een Bob Ross schilderij.

En soms zie je een mooi stukje dood hout, zoals van deze berk.

Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in alle loofbossen op voedselarme bodem. Het is een opvallende boom, vaak alleenstaand, op heidevelden. Kenmerkend zijn de wat ruw aanvoelende twijgen, de oudere takken en stam die een witte bast dragen, de eirond-ruitvormige bladeren, met een dubbel gezaagde rand. De bast verweert later in grove horizontale en verticale, donkere banden. Gelijk met de bladeren begint de bloei van de katjes, waarvan de mannelijke hangende de meest opvallende zijn. Deze vallen na de bloei snel af. De vrouwelijke katjes zijn eerst veel kleiner, staan rechtop en gaan pas na de vruchtzetting hangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver