zondag 12 november 2017

11 November, Sint Maarten

Gisteren was het elf november. Voor een deel van Nederland is dat het begin van het carnaval, voor een ander deel Sint Maarten.
Wij hebben altijd op plekken gewoond, waar het laatste belangrijker was. Met carnaval heb ik zelf ook niks.
Sint Maarten is leuk en veel vriendelijker dan het van oorsprong Amerikaanse Halloween, dat 12 dagen eerder op Allerheiligen wordt gevierd.
Kinderen die met lampions de deuren langs gaan en een liedje zingen voor snoep. Onze kinderen deden vroeger mee en nu hangen wij zelf een brandende lampion op of zetten we een windlicht voor de deur als teken, dat ze bij ons welkom zijn. Een leuke traditie.
Tot dit jaar maakte onze dochter altijd leuke creatieve pakjes met snoep voor de deurtjebellers. Over een paar weken krijgt zij haar eigen woning. Volgend jaar moeten de kleintjes in onze buurt het dus met een simpel verpakte lekkernij doen.

Maarten werd rond 316 geboren in Savaria (Hongarije) als zoon van Romeinse ouders. Al jong werd hij soldaat en trok hij naar Gallië. Volgens de legende ontmoette hij bij een stadspoort van Amiens een bedelaar, aan wie hij de helft van zijn mantel gaf. Omdat de helft van de mantel eigendom was van Rome kon hij slechts zijn eigen helft weggeven. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Jezus, of stond de bedelaar symbool voor Christus die Zelf zei: “Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed.” (Zie Matteüs 25:36). Maarten liet zich bekeren. Een andere legende vertelt dat hij zich al op 10-jarige leeftijd liet dopen, tegen de zin van zijn ouders.

Gisteren met Sint Maarten hadden wij o.a. een lampion, die wij afgelopen zomer in Chur in de Aldi hadden gekocht opgehangen, met daarin een echte brandende kaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver