maandag 27 november 2023

Kasteel van Lerici

Eind juli, begin augustus 2019 verbleven wij samen een weekje in La Spezia waar wij onder andere de Cinque Terrre, Pisa en ook het aan de baai gelegen Lerici bezochten. Een oude middeleeuwse burcht torent er boven het stadje en de baai uit.


Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lerici is de burcht die sinds de bouw in 1152 werd gebruikt om de toegang tot de Golf van La Spezia te helpen bewaken. Dit mooie kasteel rijst op vanuit een rotsa met uitzicht op de baai en wordt beschouwd als een van de meest indrukwekkende en mooiste vestingwerken van heel Ligurië.

Door zijn ligging in de Golf van La Spezia heeft het een rijke geschiedenis van conflicten tussen de zeemachten in de Middellandse Zee gedurende de Middeleeuwen, waarvan het bewijs te vinden is in de inscripties die nog steeds leesbaar zijn bij de ingang van het kasteel.

Het waren de inwoners van Pisa die in 1152 begonnen met de bouw van het oudste deel van het kasteel: de vijfhoekige toren. De oorspronkelijke structuur van het kasteel werd gebouwd in 1241, toen Lerici werd bezet door de Pisanen en later verder uitgebreid en versterkt naarmate het zich ontwikkelde tijdens de heerschappij van de Genuezen.

In 1555 startte de voltooiing van de vestingwerken, resulterend in de huidige vorm van het kasteel en het versterken van het strategische belang van het kasteel van Lerici aan de oostgrens van Ligurië.

Tegenwoordig bevat het kasteel een museum voor paleontologie.

Meer over en vanuit Lerici staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver