vrijdag 30 juni 2023

Slot Neuschwanstein

 Een weekje Tirol

Op 15 april waren mijn zoon, mijn lief en ik in Hohenschwangau aan het wandelen, vanaf de Marienbrücke heb je geweldig uitzicht op het slot Neuschwanstein, een prachtig slot, maar relatief nieuw.

Wij hebben ons niet bij de grote groep Japanners gevoegd om dit kasteel te bezoeken. Wij zijn wel even binnen de poorten geweest van een sanitaire stop tijdens onze wandeling.



Neuschwanstein is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II. De bouw werd gestart in 1869 en Lodewijk II wilde hiermee een middeleeuws ridderslot oprichten. Het ontwerp van de burcht werd gemaakt door de theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank.. De werken aan het kasteel werden bij het overlijden van Lodewijk in 1886 onmiddellijk stilgelegd.

Het kasteel werd oorspronkelijk de Neue Burg Hohenschwangau genoemd, zijn huidige naam kreeg het in 1886 na de dood van Lodewijk II. De eerste naam ging terug op de burcht van de heren van Schwangau die zich op dezelfde plaats bevond. De middeleeuwse burcht Schwanstein bevond zich op de plaats van het huidige slot Hohenschwangau.

Ironisch genoeg werd het kasteel, dat gebouwd werd voor één enkele bewoner, zes weken na de dood van Lodewijk II geopend voor bezoekers, sindsdien is het een Europese topattractie geworden. Toeristen kunnen te voet naar boven of zich (zoals de koning) per koets naar boven laten voeren. Walt Disney heeft Neuschwanstein bezocht voordat de bouw van zijn eerste themapark begon en het stond model voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië.

Tussen de bergen werd rond 1850 iets hogerop de bekende Marienbrücke gebouwd door koning Maximiliaan II, de vader van Lodewijk. Vanaf  deze brug is de foto ook genomen.

Meer over en vanuit Hohenschwangau staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver