vrijdag 30 juni 2023

Slot Hohenschwangau

 Een weekje Tirol

Voor wij het pad omhoog liepen in het dorpje Hohenschwangau, zagen wij het eerste kasteel al liggen, het slot Hohenschwangau. Mijn lief, mijn zoon en ik gingen echter direct verder omhoog richting Mariënbrücke.



Het huidige slot Hohenschwangau in het gelijknamige dorp Hohenschwangau is in neogotische stijl gebouwd en dateert van 1837. Het staat op de plaats van de 12e-eeuwse burcht Schwanstein.

Hohenschwangau werd in de 12e eeuw gebouwd door de ridders van Schwangau. Deze ridders waren eerst leenmannen van de Welfen en later van de Hohenstaufen, die vaak in Hohenschwangau te gast waren.

Het kasteel werd in de 16e eeuw geheel verbouwd; in deze eeuw stierven de ridders van Schwangau uit. De burcht verviel tot een ruïne, en in 1800 en 1809 werd het door de oorlog met Napoleon Bonaparte nog zwaarder beschadigd. Koning Maximiliaan II kocht de bouwval in 1832 en liet het geheel grondig restaureren door Domenico Quaglio de Jongere; dit was in 1836 klaar. De vier markante hoektorens met kantelen laten het middeleeuwse riddertijdperk herleven. De ommuring met kantelen draagt aan het vestingkarakter bij. 
Nadat wij op de Mariënbrücke waren geweest, zagen wij het het gele kasteel onder in het dal liggen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver