zaterdag 3 juni 2023

The Daily Star

 Kranten, van jongs af aan ben ik al dol op kranten. Vroeger als kind al, uitgespreid op de etenstafel lekker even de krant lezen.


The Daily Star, ja dat is de krant waar een heel album van Lucky Luke over gaat. 
Horace Greeley is de hoofdpersoon in deze strip van Lucky Luke en directeur en hoofdredacteur van The Daily Star. Lucky Luke strijdt in dit avontuur voor de persvrijheid.

Horace Greeley heeft echt geleefd van 1811 tot 1872 en was ook werkelijk een Amerikaans journalist, krantenuitgever (en politicus). In werkelijkheid heeft Greeley niet The Daily Star, maar de New York Tribune opgericht. Hij kwam op tegen de slavernij en was in 1856 een der oprichters van de Republikeinse Partij. In augustus 1862 pleitte hij in het beroemd geworden hoofdartikel "The Prayer of Twenty Millions" voor de afschaffing van de slavernij. Na 1868 streed Greeley tegen de corruptie onder president Ulysses S. Grant. Hij keerde zich af van de Republikeinen, ging in 1872 bij de radicale Liberal Republican Party en werd de kandidaat van deze partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1872. Ondanks de steun van de Democratische Partij verloor hij. Hij overleed enkele weken nadien.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver