donderdag 7 maart 2019

York, stedentripje

Na de overtocht van 27 op 28 februari 2019 met P&O naar Hull, gingen wij vlot door de douane en de touringcar bracht ons naar York. Wij stapten na een vlotte rit om half 10 lokale tijd al uit in de Leeman Road nabij het treinstation.

De route naar de binnenstad hadden mijn vrouw en ik vlot gevonden en al gauw liepen wij over de stadsmuur richting rivier de Ouse. Rechtdoor richting kathedraal en al vlot zagen wij Bennetts Café and Bistro, een leuk zaakje. Wij besloten daar te gaan ontbijten een leuke sfeer en zaakje waar een aantal mooie Engelse kostgangers zaten te ontbijten. Een dubbelgangster van hun koningin zat bij het raam aan het tafeltje en een paar tafeltjes verder zat een pastoor in klassiek ornaat te ontbijten.
Op het kaartje op de tafel stond onder andere een muffin Benedict als ontbijt, een muffin met daarop, York ham, een gepocheerd ei (lekker flubberig) en daarover hollandaise saus. Eigenlijk wel lekker.
Espresso erbij. Heerlijk. Na de rekening en fooi te hebben gepind, wenste de ober ons nog een gemeende  'tot ziens' in het Nederlands en...

.. wij verder richting kathedraal. Daar was binnen iets gaande. Weet je de binnenkant slaan wij eerst over. Eerst de stad in. Wij liepen Stonegate in. Mooi straatje, mooi pandje mooie etalages. Caramel, chocola natuurlijk. Ook een kerstwinkel. Het is februari, dus paaseieren in de kerstboom.

Wij gingen naar rechts en kwamen op een gegeven moment op Parliament Street, het was de laatste dag van het Jorvik Viking Festival. Mensen toonden in tenten in een stijl, die wij nog van Jelling kenden ambachten zien van de Vikingen uit het jaar 1000. Wel leuk om eens te zien het werken op een draaibank van 1000 jaar oud en andere activiteiten.

Na een slagje over dit festival kuierden wij samen weer verder. Via de Castlegate zagen wij al gauw de oude plompe Clifford's Tower. De oude kasteeltoren op een kunstmatige heuvel.

Wel even de heuvel opgelopen. Maar 6 pond per persoon om hem te beklimmen was ons wat te gortig. In plaats daarvan kozen wij voor het York Castle Museum aan de overkant. Dat kost wel meer, maar je bent er ook veel langer zoet. Vooral het eerste deel met Victoriaanse straatje en acteurs was erg leuk. Mijn vrouw maakt nog een praatje met een van de acteurs, de 'verkoopster' in het kruidenierswinkeltje'. Ze hadden het onder andere over het op de lat schrijven van vroeger bij inkopen op het moment, dat het loon op was. Het deel over oorlog en jaren 60 waren wij sneller mee klaar, maar misschien was dat ook een stukje verzadiging

Na dit museum weer de stad in. Wij gingen wat lekkers kopen, drinken voor onderweg en broodjes voor terug op de boot. Wij bezochten de Mark & Spencers en later nog even een kleine Tesco's supermarkt voor pakjes sinaasappelsap. Via the Shambles en de Monk Gate kwamen wij even buiten de stadsmuur terecht wij liepen de Lord Mayors Walk en tegenover de universiteit dronken wij eerst ons een pakje drinken. Bij het begin van de Shambles hadden wij al colaatje op. Tijd om een leuke plek te zoeken om te gaan lunchen. 

Het centrum weer hartstikke druk voor de kathedraal (de binnenkant slaan wij dus lekker over) en in Coney Street bleek Joe's Kitchen een fijne plek om te lunchen. Lekker fish & chips. Smaakte weer geweldig, net als een paar jaar terug in Londen, daar kan het Nederlandse lekkerbekje niet aan tippen. Goede service, ontspannen sfeer. Ponden hadden we niet bij ons, maar pinnen is hier geen probleem. Met een vriendelijke afscheid van de gastheer 'doei doei' verlieten we de zaak. Nog een goed uur dan komt de bus ons alweer halen.

Weet je wij gaan lekker in het park zitten de Museum Gardens. In dit mooie park rond de ruïne van de St. Mary's Abbey zaten wij nog heerlijk een uurtje van het groen, voorbijgangers, vogeltjes en eekhoorntjes te genieten, voor wij weer zouden vertrekken uit deze mooie stad.

Tegen vieren staken wij de rivier weer over en liepen over de stadsmuur weer terug naar de Leeman Road. Wat een leuke dag.


Meer over en vanuit York staat in onderstaande stukjes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver