vrijdag 22 maart 2019

Camelia

Een paar weken geleden kochten wij een mooi Japanse roos, of camelia japonica in het tuincentrum. Wij hebben hem in een grote bak gezet, waar ie inmiddels tussen andere planten al mooi staat te bloeien. De mooie rode bloemen bloeien van februari tot april. Inmiddels weet ik, dat ie veel water nodig heeft en het dat ie beter aardt in de grond, dan in een bak. Nou ja wordt ie wat lijerig dan zetten wij hem wel over in onze tuin.



Camellia is de botanische naam van een geslacht van bedektzadigen in de familie Theaceae,  camelia in het Nederlands. Carl Linnaeus vernoemde het geslacht naar de jezuïet en botanicus Georg Joseph Kamel. Camellia komt voor in oostelijk en zuidelijk Azië, van de Himalaya tot in Japan en Indonesië.

Het zijn groenblijvende struiken en kleine bomen van 2–20 m hoog. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, enkelvoudig, dik, gekarteld, meestal glanzend en 3–17 cm lang. De bloemen zijn groot en opvallend, 1–12 cm in diameter, met (in natuurlijke omstandigheden) vijf tot negen blaadjes; de kleur varieert van wit tot paars en rood, bij sommige soorten geel. De vrucht is een droge doosvrucht, onderverdeeld in een tot vijf compartimenten, die ieder een tot acht zaden bevatten.

De theeplant is normaliter aangepast aan zure grond, en groeit niet goed op kalkrijke grond. De meeste soorten hebben daarnaast veel regen nodig en overleven niet bij droogte. Thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis).

Veel andere soorten worden gekweekt als sierplant. Er worden ongeveer 3000 cultivars en hybriden gekweekt, vaak met dubbele bloemen. Camellia japonica (vaak kortweg Camellia genoemd) is de meest gekweekte soort, met meer dan 2000 benoemde cultivars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver