vrijdag 28 juli 2023

York Castle

28 februari 2019 brachten wij een dagje door in het prachtige York. In het centrum van York bevindt zich York Castle met op de heuvel Clifford's Tower.


 York Castle is een versterkt complex in de stad York, Engeland. Het bestaat uit een aaneenschakeling van kastelen, gevangenissen, rechtbanken en andere gebouwen die in de afgelopen negen eeuwen aan de zuidkant van de rivier de Foss zijn gebouwd. De nu verwoeste donjon van het middeleeuwse Normandische kasteel wordt gewoonlijk Clifford's Tower genoemd. Oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Willem I om de voormalige Vikingstad Jórvík te domineren, kende het kasteel een tumultueuze vroege geschiedenis voordat het uitgroeide tot een belangrijk fort met uitgebreide waterkeringen. Nadat een grote explosie in 1684 de resterende militaire verdedigingswerken onbewoonbaar maakte, bleef York Castle tot 1929 in gebruik als gevangenis en gevangenis.

Het eerste motte- en vestingmuurkasteel op de plek werd gebouwd in 1068 na de Normandische verovering van York. Na de verwoesting van het kasteel door rebellen en een Vikingleger in 1069, werd York Castle herbouwd en versterkt met uitgebreide waterkeringen, waaronder een gracht en een kunstmatig meer. York Castle vormde een belangrijk koninklijk fort in het noorden van Engeland.


Bij Clifford's Tower zijn wij niet verder geweest, dan bovenaan de trap op het talud. Wij hebben wel het mooie York Castle Museum aan de overkant bezocht.

Meer over en vanuit York staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver