dinsdag 7 januari 2020

Gorilla

Als kind was ik ook al in heel wat dierentuinen geweest. De eerste gorilla die ik mij kan herinneren is een opgewonden exemplaar in het Dierenpark Wassenaar. Het moet in 1975 geweest zijn, met mijn klas van de lagere school gingen wij dat jaar op schoolreisje naar Schoorl (klimduin), Madurodam in Den Haag en dus het dierenpark in Wassenaar. Wat mij nog goed bijgebleven is behalve de gorilla die zich maar op zijn borst bleef kloppen was een bont geschilderde oude tank waar je op kon spelen.

En als wij na zo'n schoolreisje weer naar huis in Huizum gingen, verstopten wij (doen de kinderen volgens mij nog steeds) onder in de bus, om de ouders te laten schrikken, de lucht van de kadetjes en snoep, die wij mee hadden in de warme bus heb ik als ik er aan denk, nog in mijn neus.

Later heb ik wel meer gorilla's bekeken, zoals in de Apenheul in Apeldoorn en (waar deze foto gemaakt is) in de Allwetterzoo in Münster.

Westelijke laaglandgorilla

De gorilla's (Gorilla) zijn een geslacht van Afrikaanse mensapen die tot de orde primaten (Primates) behoren, met twee soorten. Het zijn de grootste nog levende primaten.

De westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) is de grootste ondersoort van de westelijke gorilla (Gorilla gorilla) en komt voor in het Kongogebied. Ze leven in warme laagland regenwouden. De westelijke laaglandgorilla is kleiner dan de berggorilla. De mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Het gewicht van een volwassen zilverrug zit tussen de 135–175 kg. Het vrouwtje is  53–104 kg.
De gorilla heeft een brede gespierde borstkas en een brede nek. Ook handen en voeten zijn zeer krachtig. De vacht heeft een donkergrijze tot donkerbruine kleur die het hele lichaam bedekt met uitzondering van gezicht, handpalmen en voetzolen. Het haar boven op de schedel van de westelijke laaglandgorilla is veelal roodbruin van kleur. Het haar op de onderrug van een volwassen mannetje kleurt net zoals bij alle andere gorilla-soorten zilvergrijs.
Het gezicht is onbehaard. De kop van de westelijke laaglandgorilla is groter en wat dikker dan die van de andere gorillasoorten. De afstand tussen de grote teen en de andere tenen aan de voet van de gorilla is groter dan die van de andere soorten. Gorilla's planten zich, zeker in verhouding met andere apensoorten erg langzaam voort. Het vrouwtje is pas vruchtbaar vanaf haar 9 jaar. Meestal krijgen de vrouwtjes pas rond hun 12e voor het eerst jongen. Ook krijgt het vrouwtje maar elke 4 of 5 jaar 1 jong. 
De draagtijd van een gorilla bedraagt, net zoals bij de mens, 9 maanden. Er wordt maar 1 jong geboren, die bij geboorte een gemiddeld gewicht heeft van 1,7 kg. Het jong groeit als kool en groeit zelfs twee keer zo snel als een mensenbaby. Deze mensapen worden tussen de 50 tot 60 jaar oud. 
De westelijke laaglandgorilla leeft in kleine groepen met één volwassen mannetje en 3 tot 6 vrouwtjes. Het mannetje, de zilverrug, is de groepsleider. Hij bepaalt wanneer er wat gebeurt en waar de groep naartoe gaat. Ook is er een hiërarchie binnen de vrouwengroep.
Gorilla's zijn het actiefst in de ochtend. Nadat de groep 's morgens, na zonsopgang, wakker wordt gaan ze op zoek naar eten. 's Middags rust de groep meestal. Terwijl de groep rust zijn de jonge gorilla's meestal met elkaar aan het spelen.
Jonge volwassen gorilla's verlaten meestal de groep en leven soms alleen of vormen soms nieuwe kleine groepjes. Jonge vrouwtjes sluiten zich soms ook aan bij een jong mannetje alleen.
Gorilla's staan bekend als rustige en vredige dieren. Een gorilla zal ook nooit zonder reden aanvallen. De zilverrug gaat alleen maar tot de aanval over op het moment dat hij wordt gedwongen en zelfs dan houdt het dier het bij voorkeur op een schijnaanval als zelfs dat niet helpt zal hij uiteindelijk zijn vijand doden, of als het mogelijk is er met zijn groep vandoor gaan. 
Het dieet van de westelijke laaglandgorilla bestaat voornamelijk uit fruit, scheuten, bladeren en schors maar af en toe eten ze ook insecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver