dinsdag 11 mei 2021

Grote muur

 Als ik een ommetje met de hond loop en dat doe ik meerdere keren per dag, loop ik lang niet altijd 'de wereld uit'. Zo was afgelopen zaterdag mijn eerste rondje voor ik te fietsen ging, een blokje met de hond over twee bruggen, een wandelingetje van een anderhalve kilometer, waar de meeste 'natuur' zich in de bermen bevond en bestaat uit soorten als boterbloemenpinksterbloemen, kleefkruid, zuring, noem ze maar op.

In het talud voor de brug, groeit vlak voor de struiken bijvoorbeeld grote muur, kleine witte bloemetjes, maar in het geslacht 'muur' zijn het de grootste bloemen.


Grote muur (Stellaria holostea) is een kruidachtige, vaste plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Binnen zijn geslacht is het de soort met grootste bloemen. De 5 kroonbladen zijn wit en 1-3 cm groot. Ze zijn tot het midden gespleten. De rand van het blad, de onderkant van de middennerf en de stengel voelen ruw aan. De schutbladen, die aan voet van bloemstengels staan zijn helemaal groen en hebben geen doorzichtige vliezige rand. De bladen van grote muur lopen langzaam uit in een spitse bladtop. Het is een plant van loofbossen en heggen. Ze groeit daar voornamelijk in de bosrand en in wegbermen in de buurt van de bossen. 

De plant komt voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. In Nederland groeit ze voornamelijk op de zandgronden, Zuid-Limburg en langs de Maas en de Rijn met haar zijtakken. In België is ze vrij algemeen, met uitzondering van de kuststreek en de hoge Kempen.

Grote muur werd vroeger gebruikt als geneesmiddel voor de ogen. Tegenwoordig wordt grote muur in natuurlijke tuinen gebruikt bodembedekker onder houtige gewassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver