donderdag 27 mei 2021

Fuchsia

 Gisteren aan het einde van mijn werkdag moesten er nog wat boodschappen komen. Mijn lief was aan het werk en ik moest onder andere nog wat te eten voor vandaag en morgen halen voor mijn zoon en ikzelf. Maar even op de fiets naar de Aldi. Kar volgeladen en dan vlak voor je bij de kassa komt, loop je nog langs een rek met planten, tuinplanten op dit moment. Ah, da's wel een aardige pot met beltsjeblommen.

Die fuchsia dus ook nog maar in het winkelwagentje gedaan, afgerekend en weer naar huis gefietst. Daar aan de pergola hangt nog een pot met een paar anjers en iets wat ooit viooltjes waren. Deze pot deels leeg gemaakt en de fuchsia er bij in. Ziet er weer prima uit.



Fuchsia of bellenplant is een geslacht met 107 soorten in de teunisbloemfamilie (Onagraceae). De meeste soorten zijn struiken. De meeste soorten van het geslacht Fuchsia komen van nature voor in Zuid-Amerika, enkele soorten worden noordelijker gevonden in Midden-Amerika tot Mexico. Ook in Nieuw-Zeeland en op Tahiti komen enkele soorten van nature voor. Fuchsia magellanica komt zuidwaarts in het gematigde klimaat tot de punt van Vuurland voor, maar de meeste soorten zijn tropisch of subtropisch. De meeste Fuchsia's zijn struikjes van 20 – 40 cm groot. De Nieuw-Zeelandse soort F. excorticata (Maori: 'kotukutuku') vormt een uitzondering. Het is een boom die 12 – 15 m hoog kan worden. Een Nieuw-Zeelandse soort Fuchsia procumbens is een bodembedekker van amper enkele cm hoog.

De 1 – 25 cm lange bladeren van de fuchsia zijn tegenoverstaand of staan in kransen van 3 tot 5 bladeren. De langwerpige bladeren zijn meestal getand, hoewel enkele soorten gaafrandige bladeren bezitten. Sommige soorten zijn bladverliezend, sommige groenblijvend.

De bloemen hebben een mooie klokvorm. Veel soorten bloeien langdurig in de zomer en herfst. Tropische soorten bloeien het hele jaar door. De bloemen bestaan uit vier lange, slanke kroonbladeren en vier kortere en bredere kelkbladeren. Bij veel soorten zijn de kroonbladeren helderrood en de kelkbladeren paars (kleuren die de kolibries aantrekken die in Zuid-Amerika de bestuiving verzorgen). De kleuren variëren over een breed spectrum van wit tot donkerrood, paars-blauw, geel en oranje. De vrucht is een 0,5 - 2,5 cm grote, donkerrode, eetbare bes die kleine zaden bevat. De botanische naam Fuchsia is ontleend aan de Duitse botanicus Leonhart Fuchs (1501-1566).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver