donderdag 21 januari 2021

Struisvogel


Onze tent in de auto gegooid, even naar Duitsland.

15 augustus 2014

Wij kampeerden een paar dagen en echt niet meer op de voor ons veel te gelikte camping van de Duitse stad Münster. De binnenstad hadden wij gisteren al bekeken en wij besloten vandaag lekker naar de Allwetterzoo in deze stad te gaan.

Wij hebben ons daar prima vermaakt en ook een reeks foto's geschoten. Een ervan was van de struisvogel. Voor ons niet echt een zeldzaamheid om te zien. Ook in het dierenpark Amersfoort waarop wij vroeger een abonnement hebben gehad en lopen ze rond en in Hierden bij Harderwijk hebben jarenlang twee struisvogels op een erf gestaan waar ik dagelijks 2x langs kwam onderweg van en naar werk. Ook nandoe's o.a. ook in Hierden en emoe's in Ermelo veel gezien. Over die laatste vogel nog een leuke (vind ik anekdote).

Rond 2000, onze beide kinderen waren nog klein en wij waren op de fiets naar de dierenweide van 's Heerenloo in Ermelo. In deze instelling wonen mensen met een verstandelijke beperking. Bij ons kwam een oudere man staan die de emoe zag en ons de vraag stelde: 'Is dat een struikvogel?' Even later zag ie een andere jongere bewoner van 's Heerenloo lopen in camouflagekleding. Zijn volgende vraag aan ons was: 'Is dat een soldaat? Hij heeft een militairepak aan.'



De struisvogel (Struthio camelus) is een Afrikaanse loopvogel en het enige nog levende lid van de familie Struthionidae. Het is de grootste en zwaarste nog levende vogel en de snelste loopvogel ter wereld. De struisvogel is nauw verwant aan andere grote loopvogels, als nandoes, emoes en kasuarissen.

Volwassen mannetjes kunnen tot 2,75 meter hoog (gemiddeld 2m) en 155 kilogram zwaar worden; vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter, tot 1,90 meter hoog en 110 kg zwaar. De struisvogel heeft krachtige, lange poten. Er zijn aan elke poot twee tenen (de enige vogelsoort met dit aantal), waarvan een grote, sterke met een nagel van 10 cm en een kleinere zonder. De grote teen wordt gebruikt bij het rennen. Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. Met een diameter van 5 cm zijn het  de grootste ogen van alle landdieren. De lange, kale nek is bijna de helft van de lichaamslengte.

De struisvogel is de snelste (50km /uur voor langere tijd) vogel op de grond en het snelste landdier op twee poten.  In een korte sprint kan hij zelfs 70 kilometer per uur behalen, met stappen van 3,5 meter. Deze snelheid is mogelijk doordat hij energie erg efficiënt in zijn pezen kan opslaan. De hergebruikte energie uit pezen is 83% meer dan bij de mens.

De struisvogel kwam oorspronkelijk voor in het grootste deel van het Afrikaanse vasteland (uitgezonderd de Sahara en de regenwoudgordel) en Arabië. Nu is de soort vooral te vinden in de Sahel, ten zuiden van de Sahara, in Oost-Afrika en het zuidwesten; ten noorden van de Sahara en in het Midden-Oosten is ie uitgestorven. De struisvogel komt voornamelijk voor in open, halfdroge savannes, korte graslanden, struikgebieden, halfwoestijnen en woestijnvlakten. Zij zijn niet afhankelijk van waterbronnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver