woensdag 27 januari 2021

Gnoe

Het moet ergens in oktober 1991 geweest zijn. Mijn zwager en schoonzus met hun eerste zoon van bijna 1 kwam bij ons op visite in het Soesterkwartier. Zij bleven ook slapen, dus voor een mooie gelegenheid om even naar de dierentuin gegaan. Wij naar Dierenpark Amersfoort.

Best leuk even een rondje door de dierentuin. Achteraan was destijds de savanne. Hier liepen een aantal Afrikaanse grazers door elkaar waaronder elandantilopen en gnoes.

De gnoe, een beetje een sneu dier. In de natuurfilms waar ze voorkomen, loopt het steevast met minimaal een van hen niet goed af.

elandantilope en 2 blauwe gnoes op de 'Savanne' van A'foort

De blauwe gnoe, ook wel gestreepte gnoe of gewone gnoe (Connochaetes taurinus), wildebeest,  is een antilope uit de familie der holhoornigen (Bovidae). Hij komt vaak in grote groepen voor op de savannen van oostelijk en zuidelijk Afrika. Beroemd zijn de grote trektochten die deze soort onderneemt. De blauwe gnoe is samen met de witstaartgnoe (Connochaetes gnou) een van de twee nog levende soorten gnoes.

De blauwe gnoe is een grote antilopesoort met een grote, brede kop. De voorpoten zijn langer dan de achterpoten. Hij heeft een donkergrijsbruine tot leiblauwe tot bleekgrijze vacht. Over nek, schouders en in mindere mate flanken lopen donkere verticale strepen. De snuit is van de neus tot het voorhoofd geheel zwart en de poten okergeel tot bruin. Verder heeft de gnoe zwarte, warrige, lange manen over de nek en de schouders, een lange, zwarte staart die bijna de grond raakt en een baard op zijn nek en kin, die geheel wit tot zwart van kleur is. Kleuren verschillen per ondersoort. Beide geslachten hebben hoorns. Deze zijn 40 tot 73 centimeter lang, lopen eerst plat en krommen dan omhoog naar binnen toe. Kop-romplengte van de blauwe gnoe is ongeveer 2 meter. De schofthoogte is circa 140 centimeter. Mannetjes zijn zwaarder dan vrouwtjes, waarbij vrouwtjes ongeveer een lichaamsgewicht van 200 kg bereiken en mannetjes tussen de 200 en 270 kg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver