maandag 17 augustus 2020

Rozenmosgalwesp

Gisteren ontdekte ik en mijn vrouw had het al eerder gezien een vreemde vergroeiing op een tak van de rozenstruik in onze tuin. Eerst dacht ik, dat het een parasiet was, maar het blijkt dus een vergroeiing veroorzaakt door de rozenmosgalwesp.


De rozenmosgalwesp (Diplolepis rosae) is een vliesvleugelig insect uit de familie galwespen (Cynipidae). De volwassen wesp is met een lengte van zo'n 3 millimeter zeer klein en vermeerdert zich ongeslachtelijk. Net als andere galwespen zetten ze eitjes af in planten waarna deze een woekering vormen die de larven beschermt en van voedsel voorziet. De kenmerkende gal van deze galwesp wordt slaapappelgal genoemd en heeft een ragebol-achtige structuur met haar-achtige vertakkingen. De gallen komen vaak voor op rozentakken en zijn ongeveer 5 centimeter in doorsnede. In de gal komen in aparte kamertjes meerdere larven voor.

Een gal is een abnormale groei die door een gastheer wordt geproduceerd in reactie op de aanwezigheid van een ander organisme. Als deze gastheer een plant is spreken wij van plantengallen. De gal kan worden veroorzaakt door dieren, maar ook door planten of schimmels. De meest bekende gallen worden veroorzaakt door muggen, wespen, mijten of schimmels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver