dinsdag 31 maart 2020

Elfenbankje

Maandag 30-maart-2020 hadden wij beiden weer eens een dagje vrij. Altijd, maar speciaal in deze koude zonnige weken is het fijn, om ’s morgens als wij weer fris en fruitig zijn even met de hond eropuit te gaan.

Vandaag was Landgoed Molecaten bij Hattem weer eens aan de beurt. Parkeren bij de Veldweg, en dan een rondje lopen, linksom langs het hondenlosloopterrein, daar hoeft die van ons niet in en dan aan het eind naar rechts, richting herberg en dan linksaf over een stukje Koeweg, langs de camping en dan weer rechtsaf langs de spreng weer terug.

Ach en je ziet altijd wel wat leuks, zoals gisteren 30 maart 2020 een stam vol elfenbankjes en wij hebben een eindje verderop langs de weg staan te genieten van een prachtig zingend roodborstje in een struik. Ook waren er minimaal 2 bonte spechten erg actief boven ons in de boom bij de Veldweg.
Terug weer in de auto omhuizen om koffie op ons terras.




Het gewoon elfenbankje (Trametes versicolor) is een paddenstoel. Het elfenbankje groeit het hele jaar en is een zeer algemene eenjarige saprofyt op stronken en takken van loofbomen en soms op de spar. De vruchtlichamen groeien aan één zijde van de stronk of tak. Het elfenbankje groeit dakpansgewijs in groepjes en heeft een witte rand met daarbinnen verschillend gekleurde zones: wit, beige, okergeel, (rood)bruin, grijs, blauw of zwartachtig. De stevige, waaiervormige hoeden zijn 3-8 cm groot en meestal niet dikker dan 2 mm. De poriën bestaan uit zeer kleine buisjes (drie tot vijf per mm), die witachtig tot crème-achtig of gelig van kleur zijn. De sporen hebben de vorm van een knakworstje en zijn wit tot bleekgeel. Het gewoon elfenbankje helpt mee met het afbreken van de afgevallen bladeren in het bos. Ook wordt deze schimmel in de biotechnologie veel gebruikt voor de productie van laccase, een lignine-afbrekend product dat vaak in de papierindustrie gebruikt wordt als bleekmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver