vrijdag 5 juli 2019

Zoutkamp, paling

Zelf ben ik nooit zo'n visser geweest, een enkele keer toen ik nog een kleine jongen was. Later mijn zoon wel 's geholpen met zijn vangst van de haak te halen. Verder niet. Mijn zwager is wel een echte visser. Toen ie jaren geleden eens een paar dagen met onze boot mee was heeft mijn zoon, dankzij zijn hulp nog eens een mooie paling in Zoutkamp gevangen.

Gerookte paling is trouwens erg lekker. Dit palinkje is trouwens gewoon weer gaan zwemmen toen ie bevrijd was.

De paling, of aal  (Anguilla anguilla), is een straalvinnige trekvis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De bruin tot grijsachtig gekleurde aal heeft een zeer langwerpig lichaam dat meer dan een meter lang kan worden. Door de karakteristieke lichaamsbouw, lage rugkam en nauwelijks zichtbare schubben is deze gemakkelijk van andere vissen te onderscheiden. Paling komt voor in grote delen van Europa en noordelijk Afrika en is een bewoner van wateren met modderbodems. Overdag wordt er geschuild en 's nachts gejaagd op kleine ongewervelde waterdieren zoals waterpissebedden en aasgarnalen en/of kleine vissen. 

De meeste palingen bereiken tussen 5 en 15 jaar verblijf in het zoete water, bij voldoende voedselaanbod, het schieraalstadium en trekken dan terug naar de paaigronden. De paling is een zogenaamde katadrome vis die opgroeit in zoet of brak water en zich voortplant in de Sargassozee op grote diepte. De larven trekken geholpen door de Golfstroom naar Europa.

Meer over en vanuit Zoutkamp staat in onderstaande stukjes

Zoutkamp, gedoe met het koelsysteem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver