woensdag 24 juli 2019

Bamboe

Al een paar jaar hebben wij bamboe in onze tuin. Wij hebben het ooit aangeschaft als een klein struikje van een 40 cm. Nu is het al jaren een grote struik, die mooi de auto's naast onze tuin uit het zicht houdt.

Vorig jaar zei mijn vrouw al eens. De bamboe gaat dood. Hij is helemaal bruin. Nu is er weer een hete periode en gisteren zei ze het weer. Nou ik eens kijken van dichtbij zonet. De bamboe gaat helemaal niet dood. Alleen heeft ie al zijn blaadjes opgerold tegen de hitte.

bamboeblaadjes na teveel zon

Bamboe is een grassoort. De naam bamboe is afkomstig uit het Maleis. De stengels zijn, zoals bij vrijwel alle grassen, van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten; ze bestaan uit dichte parallelle vezelbundels.

De stengel van bamboe kan in lengte variƫren van enige centimeters tot meer dan 30 meter, en in diameter van enkele millimeters tot 30 centimeter. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe (Dendrocalamus giganteus) die tot 35 m hoog kan worden en tot 30 cm dikke stengels heeft. Bamboe wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen.

De meeste bamboesoorten bloeien zelden, maar sommige jaarlijks, waarbij elke afzonderlijke plant niet vaker dan eens per drie jaar bloeit. Ook zijn er soorten waarbij planten in beperkte clusters tegelijk bloeien. Bekend zijn meerjarige soorten die slechts een maal of met zeer grote tussenpozen bloeien en dan in een aantal gevallen wereldwijd afsterven. Tussen twee bloeiperiodes van de soort kan zelfs meer dan 150 jaar zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver