vrijdag 24 december 2021

Kerstavond


 Het is de dag voor kerstmis, 24 december 2021. Vanavond kerstavond. Normaal zoeken vele mensen elkaar 's avonds op in de kerk. Ook ik als niet religieus persoon ben in het verleden bij zulke diensten geweest. Mijn lief is wel gelovig. Mijn schat is nog steeds gelovig, maar niet kerks. 

Wel mooi op kerstavond is, dat het plaatselijke orkest op straathoeken twee kerstliederen komt spelen en dan weer verder gaat naar de volgende straathoek. Vorig jaar kon dit niet door de corona lockdown. Dit jaar is in Nederland, als enige land in Europa de samenleving weer opgeheven, doordat ons kabinet volgens mij steeds verkeerde keuzes heeft gemaakt. En ook het aankomende kabinet, door niet te investeren in de zorg ook niet de juiste keuze gaat maken, doordat ze niet willen investeren in de zorg.

Maar niet gezeurd, dit weekend is het weer vrede op aarde. Vanavond gaan wij met zijn drieën lekker gourmetten. Straks even sambal maken voor d'r bij en morgen eten wij met zijn vieren bij mijn dochter thuis.

Volgend jaar zal onze SAMEN-leving toch wel weer op orde zijn?

Kerstavond 2016

Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats. Christenen houden op kerstavond vaak een kerstnachtdienst om de geboorte van Jezus Christus te vieren, dikwijls de drukst bezochte kerkdienst van het jaar. De gewoonte om op kerstavond in het nachtelijk duister naar de kerk te gaan is zeer oud en de verklaring is, dat het kerstkind 's nachts geboren zou zijn. Na de Reformatie stond die traditie eeuwenlang onder druk. Pas in de loop van de twintigste eeuw werd het weer een veelvoorkomend gebruik, ook in protestantse kringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver