zondag 7 april 2019

Madeliefje

Je ziet ze op een vorstperiode na bijna het hele jaar bloeien, bij mooi weer bloemetjes open, bij slecht weer bloemetjes dicht. Die mooie kleine wit-gele madeliefjes in het gras.

Gisteren nog een mooie fuchsiakleurige variant gekocht voor bij de nieuwe vijver in onze tuin.
Maar die kleintjes die ik als kleuter al plukte voor mijn moeder. Zijn ook gewoon leuk!
Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae) die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent eeuwige schoonheid of 'alle jaren mooi'. 
De spatelvormige bladeren staan allemaal in een wortelrozet. De bladrand is gekarteld. Zolang het niet vriest, is het madeliefje het hele jaar in bloei aan te treffen. Aan het einde van de bloemstengel staat 1 tot 2,5 cm groot bloemhoofdje dat bestaat uit een hart van gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen.
Madeliefjes planten zich ongeslachtelijk voort doordat zich in de oksels van de bladeren zijstengels vormen die kunnen uitgroeien tot een nieuw rozet. Die stengeltjes worden niet zo lang, waardoor madeliefjes dichte matten kunnen vormen. Het madeliefje plant zich ook via zaden voort.
De soort komt van oorsprong alleen voor in Europa en Zuidwest-Azië, maar heeft zich ook in andere delen van de wereld verspreid, zoals Noord- en Zuid-Amerika. In heel West-Europa is de soort algemeen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver