woensdag 25 december 2019

Amersfoort, dierenpark

Het dierenpark, dat ik het vaakst bezocht heb is dierenpark Amersfoort. Eigenlijk is dit wel logisch. Wij hebben vijf jaar in Amersfoort gewoond, toen hebben wij een jaar een abonnement gehad en later toen wij in Harderwijk woonden en de dierentuin behoorlijk doorontwikkeld was, hebben wij in 2003 nog een jaar een abonnement gehad. De twee kinderen waren toen al wat groter, dus dat was ook leuk. Buiten de abonnementsperioden, zijn wij er ook nog wel een paar keer geweest.

De eerste keer in 1995 toen wij een abonnement hadden, waren er nog geen neushoorns. In 2003 liepen er in het meer gemoderniseerde park (en inmiddels is het alweer mooier) Indische neushoorns, die in tegenstelling tot Afrikaanse neushoorns, maar een hoorn hebben en ogen als een tank met hun pantsers.

Verder vind of vond je in dit dierenpark onder andere: de gnoe, de kleinklauwotter


De Indische neushoorn of pantserneushoorn (Rhinoceros unicornis) is een zoogdier uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). Deze neushoorn onderscheidt zich van de andere twee Aziatische neushoorns door grootte, grote kop, sterk ontwikkelde nekplooien en slechts twee huidplooien op de buik. De Indische neushoorn heeft één 60 cm lange hoorn, die bestaat uit samengeklitte keratinevezels en niet uit hoornbeen. De huid is grijsbruin. Gemiddeld is het dier ongeveer 1,75 - 2 meter hoog (schouderhoogte) met een doorsnee gewicht van 1.800 - 2.200 kilo. De staart is tot 80 cm lang. De Indische neushoorn is een planteneter en leeft van bladeren en grassen. Tijdens de paartijd worden indringers uit het territorium verjaagd. Mannetjes hebben grote, scherpe, slagtandachtige snijtanden, die ze inzetten bij gevechten met rivalen in de paartijd. Mannetjes zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 7 tot 8 jaar, vrouwtjes als ze 5 jaar oud zijn. Ze zijn in de paartijd tijdelijk samen. De draagtijd is 16 maanden. Ze worden gemiddeld 30 jaar. De grootste  bedreiging is de vraag naar hoorn vanuit de traditionele Aziatische geneeskunde. De hoorn wordt gebruikt om koorts te verlagen en niet, zoals vaak wordt beweerd door de westerse media, als afrodisiacum. Deze soort komt voor in 7 versnipperde moerassige gebieden in Noord-India en in twee gebieden in Nepal. Vroeger kwamen zij voor in het westen van Pakistan, over geheel Noord-India en het zuiden van Nepal.

Meer over en vanuit Amersfoort staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver