zondag 30 juni 2019

Koolzaad

Vanmorgen al vroeg liet ik onze hond uit. Het was nog knap warm, want het was een brodzige nacht geweest. Op de heenweg kwam ik langs een helling waar een paar dagen daarvoor nog prachtig geel koolzaad stond.  Daar was het mooie nu af en bijna uitgebloeid. Een kilometer verderop, op een meer schaduwrijke plek, zag ik nog een mooi talud met nog wel bloeiend koolzaad.

Koolzaad (Brassica napus) is een een- of tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De plant lijkt veel op raapzaad (Brassica rapa subsp. oleifera). Het koolzaad bloeit echter iets later, en is hiervan ook te onderscheiden doordat bij het koolzaad de knoppen van de ongeopende bloemen hoger zitten dan de bloemen, terwijl bij het raapzaad de bloemen de knoppen bedekken. Koolzaad kan zowel zichzelf bestuiven als door bijen of hommels bestoven worden.

Koolzaad is uit een kruising van Brassica rapa en Brassica oleracea. Koolzaad is wereldwijd een belangrijk akkerbouwgewas. De plant wordt 30 – 150 cm hoog en kan een vlezige penwortel vormen. De rechtopgaande, holle stengel is naar boven toe vertakt.In het wild bloeit koolzaad van april tot augustus. De tweeslachtige, gele bloemen hebben vier kroon- en vier kelkbladen en staan met 20 -40 bloemen in een tros. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver