zondag 30 juni 2019

Cichorei


Gisteren viel het mij ook al op, de cichorei is weer gaan bloeien, in bermen en langs sloten. Toen ik vanmorgen met onze hond liep, zette ik deze lila bloemen even op de foto.

Wilde cichorei of wegenwachter (Cichorium intybus) is een overblijvend kruid uit de composietenfamilie (Asteraceae).De plant is 30-120 cm hoog, heeft een sterke penwortel en een sterk vertakte stengel. De 3-5 cm grote bloemhoofdjes zijn lichtblauw en bevatten alleen lintbloemen. Het hoofdje is enkel 's morgens geopend. De vruchten zijn nootjes van 2-3 mm lang. 
Van oorsprong komt de plant uit het Middellandse Zeegebied. In Nederland en Belgiƫ is de plant ook al eeuwenlang aanwezig, waarschijnlijk door de Romeinen meegebracht. Cichorei komt voor in wegbermen, langs dijken, in droog grasland, maar ook bij muren en op vuilnisbelten. De bloeiperiode loopt van juli t/m augustus.
De gemalen wortels werden, vooral in de negentiende eeuw en in de periode van de Tweede Wereldoorlog, als koffiesurrogaat gebruikt vanwege het hoge gehalte aan inuline. Nu wordt cichorei weer op vrij grote schaal verbouwd voor de productie van inuline. Hiervoor zijn rassen geselecteerd met een betere wortelvorm, een hogere wortelproductie en een hoger inuline-gehalte dan de wilde cichorei.
De jonge cichoreibladeren hebben een licht bittere smaak en kunnen in het voorjaar worden gebruikt in salades. of gekookt. Met Pasen worden de bladeren gegeten bij gebraden lam. Ook de bloeistengels kunnen gekookt gebruikt worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver