maandag 8 augustus 2022

Leeuwarden-Zuiderburen berenklauw

Tussen jachthaven de Zwemmer en camperplaats Leeuwarden in de Leeuwarder wijk Zuiderburen loop ik met mijn hond langs het water en zie in de berm deze grote, maar niet heel grote berenklauw. Het is de gewone.

Aanraking met de plant kan irritatie van de huid veroorzaken en soms bij erg gevoelige mensen zelfs brandblaren veroorzaken. Enkele jaren geleden, was een man in mijn woonomgeving daarom druk om alle berenklauwen maar te verwijderen uit onze leefomgeving. Belachelijk. Je kan de mensen(kinderen) beter bekend maken met de risico's bij aanraking met zonnig weer. Het is een mooie plant en zeker de gewone berenklauw hoort gewoon in Europa thuis. De uit de Kaukakus afkomstige reuzenberenklauw is daarentegen wel een exoot.

De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae) en komt van nature in Europa voor. Het is een 90-150 cm hoge (uitschieters tot 2 meter), vaste plant, die veel langs dijken en wegen en in hooilanden voorkomt. De plant is ruw behaard en heeft drievoudig gevind tot vinspletige bladeren. De stengel is kantig en gegroefd. De gewone berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen in veelstralige schermen. Het onderstandige vruchtbeginsel is tweehokkig met twee stijlen. De stijlen hebben een kussentje aan de voet. De gevleugelde vrucht is een tweedelige splitvrucht met eenzadige deelvruchtjes.

De gewone berenklauw komt vooral voor op stikstofrijke, vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw. De plant groeit op grasland, bosschages, in bossen en in onkruidvegetaties.

Meer over en vanuit Leeuwarden staat in onderstaande stukjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver