maandag 19 april 2021

Hommel

Zondagmiddag 18 april was het heerlijk weer. Wij wilden van de zon genieten. 's Ochtends zaten wij aan de achterzijde van ons huis. Na twee uur was de zon daar weg en verplaatsten wij ons zitje naar de zijkant van ons huis. Wij genieten van een rosé en een hommel van de bloesem van onze rode ribes.

Na vijf uur verkasten wij weer naar de achterzijde om met zijn drieën lekker wat vlees te grillen. Onze zoon was inmiddels ook met een biertje bij ons aangeschoven.

De hommels lieten wij verderop in onze tuin lekker hun gang gaan. Het doet mij altijd wel goed, hommels en bijen in onze tuin aan het werk te zien.



Hommels (Bombus) zijn kleurige, harige en vaak fors gebouwde sociale insecten, die ook bij lagere temperaturen vliegen. Ze kunnen hun vleugelspieren niet alleen gebruiken om te vliegen, maar door hun vleugels 'los te koppelen', gebruiken ze dezelfde spieren om op te warmen. Hierdoor kunnen ze bij lagere temperaturen vliegen dan andere vliesvleugeligen. Deze kolonies van hommels zijn vele malen kleiner dan die van honingbijen, en bereiken een grootte van vijftig tot vierhonderd individuen per nest. Hommels hebben een rond lichaam dat bedekt is met een zachte vacht van setae wat ze een donzig uiterlijk geeft. Om predatoren af te schrikken hebben ze een aposematische kleuring, bestaande uit afwisselende kleurenbanden.

Net als bijen voeden hommels zich met nectar; ze gebruiken hun lange, uitrolbare tongen om de nectar uit de bloem op te zuigen. De nectar wordt verzameld en opgeslagen in het nest. Sommige hommelsoorten maken een gat rond de basis van een bloem om zo gemakkelijker toegang te krijgen tot de nectar, waarbij pollenoverdracht wordt vermeden. Hommels zijn belangrijke bestuivers voor de landbouw, maar nemen in Europa, Noord-Amerika en Azië in aantal sterk af. Deze achteruitgang wordt veroorzaakt door het kleiner worden van hun habitats, mechanisering van de landbouw en overmatig gebruik van pesticiden.

Het nest wordt gemaakt van was, die de vrouwelijke exemplaren uit speciale klieren produceren. Ze bouwen daarvan broedcocons waarin de koningin het eitje legt. Het hommelnest wordt in het voorjaar gebouwd door de koningin, later wordt deze taak overgenomen door de werksters. De koningin hoeft dan alleen nog maar eitjes te leggen. Aan het einde van het seizoen worden nieuwe koninginnen geboren, die vervolgens uitvliegen om, na bevruchting, ergens alleen te overwinteren. De rest van het volk gaat dood.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver