maandag 31 oktober 2022

Molberger Dose, kleine veenbes

Op 13 oktober maakten wij een wandeling in het Noord-Duitse hoogveengebied de Molberger Dose. Hier is een mooi drie kilometer lang wandelpad uitgezet.

De hoogveen vegetatie in dit moerassige gebied is bijzonder,  mineraalarm, zuur drasland met een aan deze extreme omstandigheden aangepaste planten en dieren. In tegenstelling tot laagveen wordt hoogveen alleen door neerslag en de in de lucht aanwezige mineralen verzorgd. Hoogvenen met een dikte van soms vijf meter of meer zijn in duizenden jaren ontstaan. De groei van veenmossen speelde daarbij een cruciale rol.

Een van de plantjes in dit gebied is de kleine veenbes.


De kleine veenbes (Vaccinium oxycoccos) is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae) en komt voor op het noordelijk halfrond in gebieden met een koel klimaat. Het is een kruipende of overhangende plant met dunne stengels die in Nederland zeldzaam is. De plant wordt 15-50 cm hoog. De bladeren zijn 4-8 mm lang en hebben een omgerolde rand. De onderkant is blauwgroen. De kleine veenbes bloeit in Nederland in mei en juni met één tot vier roze bloemen in een bloemtros. De bloemkroon is teruggeslagen, waardoor de fijnbehaarde paarse stampers duidelijk zichtbaar zijn. De eetbare bes is rood, soms wit en smaakt iets friszuur. De kleine veenbes groeit tussen het veenmos in levend hoogveen en in heidevennen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie!
Een groet van Zwerver